Myter och fakta

Myter och fakta: om urinläckage och oväntade droppar!70% av alla kvinnor med urinläckage kan bli av med besvären

 

Fakta: 70% av alla kvinnor med urinläckage kan bli av med besvären genom att träna sina bäckenbottenmuskler

Det finns en hel del missuppfattningar om läckage och att hålla tätt. Miljontals kvinnor tror att de är ensamma om problemet, men så är det ju verkligen inte, och det är bara ett av många missförstånd.

Klicka här för att se de vanligaste myterna om att hålla tätt:

Vanliga trosskydd fungerar precis lika bra!

Nej! Vanliga trosskydd är superbra för flytningar och mens - men för en mer lättflytande vätska som urin så är den typen av produkt inte det bästa. Trosskydd som ska ta hand om oväntade droppar behöver suga upp dom snabbt, och kapsla in lukten effektivt. Det gör lights by TENA. Det absorberar snabbare, mer och lämnar ytan torrare jämfört med ett vanligt trosskydd. 

För att få reda på vilket skydd som passar dig - kika på våra produkter

Jag kan inte visa mig bland folk längre…

Nej, det går ju inte att sluta leva bara för att det har börjat dyka upp lite oväntade droppar då och då. Vi förstår att det kan kännas lite genant och jobbigt (framförallt de första gångerna det händer) men du är inte ensam om det och det behöver absolut inte påverka ditt liv. Med lights by TENA, ett skydd som finns i olika storlekar och former så kan du känna dig förberedd. Och med hjälp av Karins knipövningar (länk) kan du hjälpa dig själv att få tillbaka kontrollen!

När det väl börjat, kommer jag aldrig bli av med det…

För de allra flesta kvinnor så är det här något tillfälligt (som vanligtvis börjar dyka upp efter en graviditet) och som tur är finns det saker du kan göra för att förbättra och förhindra.

Det mest effektiva är att göra knipövningar! De stärker musklerna, vilket ger dig kontrollen tillbaka.

Det finns även de som gått ner lite i vikt och fått mindre besvär.

Mitt sexliv kommer att påverkas…

Nej, tvärtom, att man tappar kontrollen över blåsan när man har sex är ovanligt. Däremot, gör du dina knipövningar för att återfå kontrollen och slippa små droppar så tränar du ju också samma muskler som du använder när du har sex. Så bättre sex är en bonus.

Ska jag sluta röka?

Precis som att skratta och nysa, så kan ju hosta göra att det råkar komma lite kiss. Vi vill inte att du ska sluta skratta, och nysningar kan ingen göra något åt – men slutar du röka så hostar du troligen lite mindre – vilket ju gör att risken för att det droppar lite minskar.

Jag borde minska mitt vätskeintag…

Nej, det är väldigt viktigt att du inte gör misstaget att dricka mindre. Våra kroppar behöver vätska, annars blir vi uttorkade. Och ju mindre du dricker, desto mer koncentrerat blir din urin. Det irriterar urinblåsan som då kommer börja kräva att få gå på toaletten oftare. Så fortsätt dricka precis som vanligt!

Knipövningar fungerar inte…

Jodå, de fungerar fint om du gör dem rätt! De allra flesta kvinnor får tillbaka kontrollen över bäckenbotten genom att göra knipövningar. Men du måste som sagt göra rätt - och regelbundet - för att märka skillnad. Vi skulle säga att om du gör övningarna i tre till sex månader så kommer du märka resultat. Hur man gör? Följ vår knipexpert Karins råd i filmen  – så får du snart full koll på knipet!