Fråga vår expert om inkontinens

Fråga vår expert om inkontinens – och allt som hör därtill!

Varför kommer det när jag hostar? Det började under graviditeten, kommer det vara såhär nu? Är jag inkontinent? Det finns många frågor om de där retliga dropparna och det är här du kan ställa dem. Vår erfarna barnmorska Amelie Jensnäs Joäng möter i sitt yrke ofta kvinnor som besväras av lättare läckage och är van att svara på alla typer av frågor och funderingar kring underliv och problem med att hålla helt tätt. 

Det här är experten > 

Skriv din fråga här (Du kan vara helt anonym när du ställer en fråga)
Alias (helt frivilligt)
Ateragram 9 januari 2017

Jag kan hosta och nysa utan att det läcker kan hålla mej länge, men ändå sipprar det ut särskilt när jag suttit länge och reser mej. . Det kan väl inte kallas överaktiv blåsa. Som gynikologen påstod och fick tabletter mot det. Dom hämtade jag inte ut. De kostade ca 1000 kr Tacksam för svar

Hej. Eftersom du inte läcker vid hosta eller vid nysning så har du troligtvis bra bäckenmuekelatur. Överaktic blåsa betyder att  blåsmuskeln har många ofrivilliga sammandragningar  och det kan resulterar i bl a urinläkage och plötsliga och svårkontrollerade trängningar. Jag tycker absolut att du skall börja med de läkemedel som är utskrivet till dig. Lycka till.

/Amelie

Amelie
Anonym 19 november 2016

Hej! Jag är 30 år och nästan varje dag är jag blöt i trosorna. Jag har trott det har varit flytningar men tror nu det är urin. Det är mest när jag tränar men annars oxå. Jag har aldrig gjort knipövningar. Tror du att det kan hjälpa eller ska jag söka hjälp?

Hej. Du skall absolut stärka upp din bäckenbotten men att göra knipövningar. Det tar enågra måander innan du känner större resultat men du behöver träna. Lycka till.  

/ MVH Amelie

Amelie
Tjej 36 19 november 2016

Jag är en tjej på 36 år och fött 3 barn med akuta kejsarsnitt. Senast året har jag efter ägglossning alltid svårt att hålla tät tills ca en vecka innan mens. Det är oftast bara några droppar men väldigt jobbigt psykiskt.

Hej. JAg skulle tro att det är för att du har för lite östrogen i slemhinnan dessa veckor saot att före mens, efter ägglossning så sjunker livmodern ner i bäckenet och kan då trycka mer på blåsan. Du bär knipträna regelbundet för att stärka upp bäckenbotten samt använda lokat receptfritt östrogen i vagina. Prova detta och Lycka till.

/MVH Amelie

Amelie
Anonym 31 augusti 2016

Min trosa är alltid fuktig. Innan har jag trott att det beror på flytningar, men nu är jag säker på att det är urin. det är besvärligt för att jag känner mig ofräsch och byxorna luktar illa. Finns något mer än knipövningar att göra? /tjej24år

Hej. Nja. Knipövningar är det bästa men det tar upp till ca 6 måander innan du känner ngn effekt. TENA tunnna troskydd är ju bra att anv de dagar du upplever detta mer frekvent. Lycka till. Amelie

Amelie
Anonym 7 juni 2016

Hur vanligt är det med inkontinensbesvär eller överaktiv blåsa bland yngre kvinnor som ej fött barn? Det känns som att även innan vi fött barn så måste kvinnor i regel kissa oftare än vad män gör. Självklart generaliserar jag här men i min bekantskapskrets är det definitivt så. Läcker inte på något sätt regelbundet men vid något enstaka tillfälle när jag tvingats hålla mig väldigt länge så har jag inte hunnit ända fram till toaletten (2 gånger senaste tio åren), blev inte så förvånad när jag fick höra att väninna till mig en råkat ut för samma sak en gång. Har detta med vanor att göra som att vi kvinnor tenderar dricka mycket vatten och gå på toaletten för ofta eller beror det på anatomi? Finns det sätt att undvika att man får allvarligare problem efter graviditeten? P.S är 29 år och planerar snart mitt första barn.

Hej. Ja anatomin spelar stor roll. Vårt urinrör är 4 cm till skilland från mannens. Vår bäckenbottenmuskulatur, som många kvinnor är dåliga på att träna har stor vikt för att vi skall hålla oss kontinenta. Mitt råd att att träna dagligen. Lycka till.

MVH Amelie

Amelie
1 2 3 4 5 6  ...