Andra kvinnor berättar

Visste du att nästan alla kvinnor, under någon period i sitt liv, har lite svårt att hålla tätt? Vissa har bekymmer med några små droppar då och då, medan andra upplever lite mer besvär.

Oavsett vilket, så är det sällan något man pratar om, knappt ens med sina vänner. Därför är det lätt att inbilla sig att man är ensam om de retliga dropparna. Men det är du alltså inte, och här delar några kvinnor med sig av sina berättelser.

8 av 10 kvinnor som drabbas av urinläckage pratar aldrig eller sällan om problemet

 

8 av 10 kvinnor som drabbas av urinläckage pratar aldrig eller sällan om problemet

 

Då är det fara å färde

Kvinna, Lund

Efter tredje barnet var fött höll det inte längre. Löprundorna får numera ske nykissad och i svarta träningsbyxor, att av misstag få på sig ett par grå tights skulle vara en katastrof. Att hoppa studsmatta är det inte tal om, ett hopp och sedan är det toan. Att simma går bra :-) och cykla också så Triathlon sprint är min nya sport; simning, cykling och så en kort löpsträcka. Perfekt! Inte undra på att det är mängder av medelålders kvinnor som har börjat köra Triathlon... Att ha ihållande hosta en vecka eller två funkar absolut inte. Då är det fara å färde inte bara i löpspåret utan även på jobbet, på bussen, i affären eller på vilken annan opassande plats som helst. Och då gäller det att inte ha fel kläder på sig eller sitta på fel stol. Skönt med kollegan på jobbet som fattar vad det handlar om. Som inte tittar undrande på en när man måste ställa sig med korsade ben innan man ska nysa och som förstår varför hostningarna är så kvävda.

 

Har inte lyckats få till det där med regelbundna knipövningar som man ska. Känns inte som att det hjälper...men tids nog ska jag börja igen... ska ju funka sägs det...Till dess springer jag i svarta tights och jobbar i svarta byxor :-)


 

Upp till bevis sa kollegorna!

Kvinna, Sundsvall

Vi städade förråden på förskolan där jag jobbar och hittade långa hopprep som vi tog fram. Jag skröt lite om att jag i min ungdom var en grym hoppare (är nu 54 ) av dubbelrep. Upp till bevis sa kollegorna. Fick jubel och applåder till en början men sen fick jag raskt avbryta hoppandet... Kissade på mig rejält och fick gå in och byta kläder. Hade kissat innan städningen började och kände mig inte alls kissnödig... Nu gör jag knipövningar efter konstens alla regler.


 

Så här 20 år senare är jag inte trygg

Kvinna, Nynäshamn

I samband med en ryggoperation i 33 års ålder skadades tyvärr några nerver som reglerar blåstömningen. Detta innebar att jag blev lättare inkontinent. Trots "hissåkning upp å ner" samt knipövningar så här 20 år senare är jag inte trygg utan använder alltid inkontinensskydd.


 

Då gäller det att kniiiipa ordentligt

Kvinna, Bandhagen

Jag sover ganska dåligt efter ett långt liv med nattjobb och skift inom vården, vaknätter med småbarn och annat som stör sömnen. När jag ändå sover, sjunker jag ner så djupt att jag ofta inte vaknar förrän jag "gått på toaletten" utan att kliva upp, ofta i en dröm där jag går på toaletten.. Sen vaknar jag med ett ryck och rusar iväg till badrummet... Det är inte roligt att sova med handdukar under sig, osexigt inte minst, även om min partner är mycket förstående och tolerant. Dagtid brukar det fungera, utom när jag nyser! Då gäller det att kniiiipa ordentligt, något jag lärt mig och haft glädje av även i sexlivet. Allt har sina fördelar!


 

Jag har fått ett säkerhetstänk inför min träning

Kvinna, Haparanda

Alltsedan min nu 16-åriga dotter föddes så har jag drabbats av urinläckage. Det har kommit successivt och besvärar mig mest på morgonen och samt när jag nyser och hostar. När jag för några år sen ville komma igång med träning så märkte jag att också extra ansträngning kunde göra att det kunde komma några droppar ofrivilligt. Vid ett tillfälle då jag skulle lyfta en skivstång med lätta vikter så fick jag avbryta och rusa på toaletten och byta underkläder. Det hela har lett till att jag fått ett säkerhetstänk inför min träning, jag dricker lagom med vatten, besöker toaletten strax innan och använder inkontinensskydd. Är glad att förpackningen är både diskret och snygg, för tyvärr är inkontinens någonting jag inte vill skylta med. Det känns både tråkigt och underligt för vi är ju många som är drabbade.

Hoppas vi kan ändra på detta!


 

Efter en gruvlig urinvägsinfektion började mina inkontinensproblem att träda fram

Kvinna, Västerås

Efter en gruvlig urinvägsinfektion började mina inkontinensproblem att träda fram. Jag jobbade som säljare och sålde mobiltelefoner. Detta är ett yrke där det gäller att visa sig från sin bästa sida inför kunden. Jag och en manlig kollega stod och skämtade med varandra då jag kände hur det plötsligt vart vått i byxan. Då använde jag inget inkontinens skydd. Såklart kommer en kund och vill spekulera om en telefon jag känner hur jag fryser till och är rädd för att fläcken skall vara synlig. Så jag rycker tag i en broschyr och använder den för att skyla en eventuell fläck då jag hade en tröja som var kortare fram än bak. Jag släpper inte tag om broschyren förrän jag kommit bakom disken. Kunden tittade lite suspekt på mig men jag räddade situationen genom att ta upp broschyren och fråga om han eventuellt inte var intresserad av det ny inkomna modellerna trots att han bestämt sig för en liten äldre modell. Så fort han var klar sprang jag in på toa och knöt tröjan om mig och låtsades som om jag hade värmeslag. Skämdes så in i norden! Sedan dess har jag använt inkontinensskydd!


 

Ett helt glas vatten hällde jag direkt på byxorna!

Kvinna, Ljungbyholm

En gång vid lunchen på jobbet var det någon som berättade något roligt så att alla inklusive mig skrattade högt. Men det var inte så roligt särskilt länge då jag kände hur det hade “läckt” lite. Så jag skyndade mig bort till diskhon och sedan “spillde” jag vatten på mig för att folk skulle tro att det bara var vatten.

Ett helt glas vatten hällde jag direkt på byxorna! Efter det ursäktade jag mig och gick och bytte byxor snabbt.


 

Där satt jag i min nerkissade bröllopsklänning på väg till första bröllopsnatten

Kvinna, Hok

Har alltid haft svårt att hålla tätt. Gått hos läkare sedan liten men efter dottern kom har det blivit värre. Gifte mig 5 månader efter dottern kom och självklart skulle jag ha en fin vit klänning. Allt gick bra tills dagen var över och vi satt i bilen på väg och skulle åka till hotellet. Maken startade bilen och skulle köra iväg allt gick bra tills han skulle bromsa. Det tjöt så högt att jag kissade ner mig. De hade installerat något i bilen som gjorde att hela bilen lät som ett brandlarm. Så där satt jag i min nerkissade bröllopsklänning på väg till första bröllopsnatten ihop med maken. Skämdes så mycket när jag klev ur bilen med en dyngsur klänning med makens kavaj runt höften för att inte visa stora fläcken där bak. Tur man har en helt underbar make som förstår hur jobbigt det är.


 

Men i mål kom jag! På en bra tid dessutom!

Kvinna, Kalix

Efter att ha fött barn har jag haft väldigt svårt att hålla tätt när jag springer, gör tunga lyft eller hostar och liknande. Men det hindrade inte mig från att anmäla mig till Tjejmilen för ett antal år sedan. Jag hade tränat en hel del och då gick det ganska bra för jag tog ju inte i som om det vore tävling. Ändå sprang jag ganska mycket och ofta. Gjorde en kul grej av det med en kompis för varje gång som vi var ut (jag springande och hon gående pga knäskada) sparade vi en guldtia. Vilken morot det blev! Vi gick och sprang och burken blev bara fullare och fullare, till slut räckte den till flygresan till Stockholm och även till hotellövernattning.

Väl framme där hämtade jag min nummerlapp och min kompis var min coach då hennes knäproblem tyvärr gjorde att hon inte kunde vara med. Jag hade som sagt tränat en hel del men trodde inte att det skulle gå så bra som det gjorde! Var helt överväldigad över att det gick så lätt! Men jag kände att jag inte höll tätt! Och funderade över vad jag skulle göra, men kom fram till att där var så mycket tjejer och kvinnor runt mig så ingen hade nog tid att kolla (om det ens syntes) att jag läckte. Jag sprang och jag sprang och bra gick det när det gällde farten. Och i mål kom jag betydligt tidigare än jag trott! Och alldeles blöt! Svett upptill och något mer oangenämt nertill.

Men i mål kom jag! På en för mig bra tid dessutom!